Κιρσοί – Θεραπεία μιας ημέρας

Κιρσοί ονομάζονται οι διογκωμένες φλέβες στα πόδια. Η θεραπεία σε αρχικό στάδιο μπορεί να είναι συντηρητική και βασίζεται κυρίως στη χρήση ελαστικής κάλτσας. Ανάλογα όμως με την έκταση και τη διάρκεια του προβλήματος είναι δυνατό να εμφανιστούν επιπλοκές όπως θρόμβωση, αιμορραγία και δερματικές βλάβες που μπορούν να εξελιχθούν σε έλκη, οπότε η οριστική και μόνιμη λύση είναι η χειρουργική.

Πώς γίνεται το χειρουργείο;

Η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται στην αφαίρεση των ελαττωματικών φλεβών. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο αναπτύχθηκαν νέες τεχνικές με τις οποίες επιτυγχάνεται η εξάλειψη των φλεβών με laser ή ραδιοσυχνότητες. Έχουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση ενώ αποφεύγεται η χορήγηση γενικής αναισθησίας.

Ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος για μένα;

Αν και η ενδοφλεβική μέθοδος αποτελεί την πρώτη επιλογή, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ανατομικοί περιορισμοί (μέγεθος ή πορεία φλέβας) ή άλλοι παράγοντες (θρόμβωση ή σκληροθεραπεία) δεν επιτρέπουν την εφαρμογή της και η κλασική χειρουργική αποτελεί τη λύση. Σε κάθε περίπτωση η προεγχειρητική εκτίμηση με έγχρωμη υπερηχητική φλεβογραφία (Triplex) καθορίζει τη μέθοδο.

Πότε Θα γυρίσω στη δουλειά μου;

Το χειρουργείο των κιρσών είναι διαδικασία μίας ημέρας. Ειδικά με την ενδοφλεβική μέθοδο, ο ασθενής φεύγει αμέσως μετά την έξοδό του από το χειρουργείο και επιστρέφει στη δουλειά του ήδη την επόμενη μέρα!

Οι κιρσοί «ξαναβγαίνουν»;

Η πιθανότητα υποτροπής είναι κάτω από 5%. Προϋπόθεση βέβαια είναι ο προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός και η εξατομικευμένη επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θεραπείας.

Queen.gr