17 Ιανουαρίου, 2016

Σαφηνεκτομή

Τι είναι η σαφηνεκτομή;

Η σαφηνεκτομή αποτέλεσε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90 τη μοναδική επιλογή για την αντιμετώπιση των κιρσών των κάτω άκρων. Πρόκειται για χειρουργική επέμβαση με γενική αναισθησία στην οποία αφαιρείται η μείζων σαφηνής φλέβα (Great Saphenous Vein, εικ.1), η κεντρική επιφανειακή δηλαδή φλέβα του ποδιού, η οποία ξεκινάει από τον αστράγαλο, περνάει από την εσωτερική επιφάνεια της κνήμης και του μηρού και καταλήγει στο ύψος της μηροβουβωνικής πτυχής όπου βυθίζεται και ενώνεται με τη μηριαία φλέβα (σαφηνομηριαία συμβολή).

Εικ. 1 Ανατομία επιπολής φλεβικού δικτύου κάτω άκρων

Στη σαφηνεκτομή, μέσω χειρουργικών τομών στα σημεία του αστραγάλου και της μηροβουβωνικής χώρας, εισάγεται στη φλέβα, από το ένα άκρο μέχρι το άλλο, μία ειδική συσκευή που μοιάζει με σύρμα και λέγεται stripper, με τη βοήθεια της οποίας στη συνεχεία γίνεται η εκρίζωση (stripping), δηλαδή τράβηγμα και ξερίζωμα, της φλέβας. (εικ.2).

Όπως είναι προφανές, η μέθοδος αυτή είναι αρκετά τραυματική, τόσο λόγω των χειρουργικών τομών όσο και της εκρίζωσης, με αποτέλεσμα την αργή μετεγχειρητική αποκατάσταση και συχνή εμφάνιση αιματωμάτων ή και τραυματισμούς νεύρων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ανάγκη για γενική αναισθησία και ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, έχει καθιερώσει τη σύγχρονη μέθοδο της ενδοφλεβικής αντιμετώπισης με laser ως την πρώτη επιλογή.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η σαφηνεκτομή εξακολουθεί να είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις όπου ανατομικοί περιορισμοί (μέγεθος ή πορεία φλέβας) ή άλλοι παράγοντες (προηγηθείσα θρόμβωση ή σκληροθεραπεία της μείζονος σαφηνούς) δεν επιτρέπουν την εφαρμογή της ενδοφλεβικής μεθόδου.

Σε κάθε περίπτωση, ο προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός και η εξατομικευμένη για κάθε ασθενή επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θεραπείας αποτελεί τη σημαντικότερη προϋπόθεση για την επιτυχή χειρουργική αντιμετώπιση.

σαφηνεκτομή

Εικ. 2 Εκρίζωση μείζονος σαφηνούς φλέβας