17 Ιανουαρίου, 2016

Ευρυαγγείες

ευρυαγγείες

Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Eυρυαγγείες είναι οι αντιαισθητικές, μικρές, επιφανειακές, κόκκινες και μπλε φλέβες που εμφανίζονται σαν ιστός αράχνης ή κλαδιά δέντρων κυρίως στα κάτω άκρα. Αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς και σαν «σπασμένα αγγεία» αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται απλά για παθολογικά διατεταμένες τριχοειδείς φλέβες που βρίσκονται μέσα στο δέρμα. Αποτελούν πολύ συχνό πρόβλημα που αφορά κυρίως το γυναικείο φύλο.

Ευρυαγγείες – Αίτια Εμφάνισης

Οι σημαντικότερες αιτίες εμφάνισής τους είναι η κληρονομικότητα, οι ορμονικές μεταβολές και η εγκυμοσύνη. Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η έλλειψη κίνησης, η ζέστη και η έκθεση στον ήλιο επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ευρυαγγείες – Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι ευρυαγγείες αποτελούν κατά κανόνα αισθητικό πρόβλημα και δεν προκαλούν συμπτώματα, εκτός ίσως από ένα τοπικό κάψιμο ή τσούξιμο. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από συμπτώματα δυσανάλογα έντονα, μπορεί να αποτελούν την “κορυφή του παγόβουνου”, να αποτελούν δηλαδή ένδειξη ανεπάρκειας μεγαλύτερων φλεβών που βρίσκονται εσωτερικά.

Ευρυαγγείες – Διάγνωση

Πριν την έναρξη της θεραπείας, είναι σκόπιμη η λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού με σκοπό τη διερεύνηση των αιτιών που μπορεί να υποκρύπτουν τυχόν ασθένειες ή παθολογικές καταστάσεις. Η διάγνωση πραγματοποιείται μέσω ελέγχου με έγχωμο υπερηχογράφημα (triplex) ολόκληρου του φλεβικού δικτύου του άκρου. Στη συνέχεια προχωράμε στο εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο που θα προτείνει ο αγγειοχειρουργός-αγγειολόγος με βάση το πρόβλημά σας.

Ευρυαγγείες – Ποια είναι η θεραπεία τους;

Η αποτελεσματική και ριζική θεραπεία των ευρυαγγειών βασίζεται στη σκληροθεραπεία, την έγχυση δηλαδή στις παθολογικές φλέβες με μια πολύ λεπτή βελόνα ειδικού διαλύματος, το οποίο προκαλεί ελεγχόμενη βλάβη του φλεβικού τοιχώματος με αποτέλεσμα αρχικά να δημιουργείται τοπική αντίδραση και τελικά η φλέβα να υφίσταται ίνωση και να εξαφανίζεται. Η μέθοδος είναι ασφαλής, ανώδυνη, πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου και εφαρμόζεται σε συνεδρίες, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, διάρκειας περίπου 30-45 λεπτών.  Μετά από κάθε συνεδρία είναι απραίτητη η χρήση ειδικής ελαστικής κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης για ορισμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το μέγεθος των φλεβών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, συνήθως 5-7 ημέρες. Στο διάστημα αυτό, η καθημερινή δραστηριότητα και άσκηση γίνεται κανονικά.

Για ένα ολοκληρωμένο αισθητικό αποτέλεσμα, γίνεται επανεκτίμηση ένα μήνα μετά το πέρας της θεραπείας και διόρθωση πιθανών μικρών ατελειών με τη μέθοδο της θερμοπηξίας.

Ο αγγειοχειρουργός – αγγειολόγος Δρ. Χρήστος Ρηγόπουλος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον τομέα της αγγειολογίας με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων.