Ιανουάριος 17, 2016

Φλεβική θρόμβωση – Θρομβοεμβολική νόσος

φλεβική θρόμβωση

Η θρομβοεμβολική νόσος, όπως αναφέρονται η φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες θνησιμότητας και νοσηρότητας της σύγχρονης εποχής. Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από θρομβοεμβολική νόσο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το χρόνο ενώ 500 χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρώπη, εκ των οποίων οι 50 χιλιάδες στην Ελλάδα πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, αυτός ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος του ετήσιου αριθμού θανάτων που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού, τα τροχαία ατυχήματα και το AIDS!

Μία φλεβική θρόμβωση εμφανίζεται συνήθως σαν ένα ξαφνικό πρήξιμο στη γάμπα ή και στο μηρό, που μπορεί να συνοδεύεται από πόνο και Η αντιμετώπιση μίας φλεβικής θρόμβωσης είναι πολύπλευρη. Με το που θα τεθεί η διάγνωση το πρώτιστο μέλημα ειναι να αποφευχθεί η επέκταση της και κυρίως η πνευμονική εμβολή, να ξεκολλήσει δηλαδή ένα κομμάτι του θρόμβου και μέσω της κυκλοφορίας να “σφηνωθεί” στους πνεύμονες, κατάσταση η οποία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Επομένως η άμεση έναρξη αντιπηκτικής αγωγής αποτελεί το θεμέλιο λίθο της σωστής αντιμετώπισης.

Αφού λοιπόν περιοριστεί ο κίνδυνος των επιπλοκών, επόμενος θεραπευτικός στόχος είναι η επανασηραγγοποίηση, η διάνοιξη δηλαδή του θρομβωμένου τμήματος της φλέβας. Αυτό κατα κύριο λόγο επιτυγχάνεται από τον ίδιο τον οργανισμό, ο οποίος σαν το μετροπόντικα ανοίγει ένα τούνελ διαμέσω του θρόμβου ώστε να αποκατασταθεί η ροή του αίματος, η οποία εν τω μεταξύ γίνεται μέσω παράπλευρου δικτύου. Η διαδικασία αυτή υποβοηθείται από την αντιπηκτική αγωγή καθώς και από την έγκαιρη κινητοποίηση, το να σηκωθεί δηλαδή ο ασθενής και να περπατήσει το συντομότερο δυνατό σε αντίθεση με τις παλιότερες απόψεις που ήθελαν τον ασθενή με θρόμβωση σε πλήρη ακινησία στο κρεβάτι για σημαντικό διάστημα.

Το επόμενο στάδιο είναι η διερεύνηση της αιτίας, γιατί δηλαδή συνέβη η θρόμβωση. Σε αρκετές περιπτώσεις η αιτία είναι προφανής: παρατεταμένη ακινησία, πρόσφατο χειρουργείο, ιδιαίτερα ορθοπαιδικής φύσης, λήψη φαρμάκων όπως γυναικείες ορμόνες, ή συνοδές παθήσεις όπως καρκίνος. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις όμως πρέπει να διερευνηθεί η πιθανή ύπαρξη θρομβοφιλίας, η γενετική προδιάθεση του οργανισμού δηλαδή να δημιουργεί θρομβώσεις καθώς επίσης και η πιθανότητα κακοήθειας, της οποίας μία θρόμβωση μπορεί να αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα.