17 Ιανουαρίου, 2016

Φλεβική θρόμβωση – Θρομβοεμβολική νόσος

φλεβική θρόμβωση

Τι είναι η φλεβική θρόμβωση;

Η θρομβοεμβολική νόσος, όπως αναφέρονται η φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες θνησιμότητας και νοσηρότητας της σύγχρονης εποχής. Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από θρομβοεμβολική νόσο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το χρόνο ενώ 500 χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρώπη, εκ των οποίων οι 50 χιλιάδες στην Ελλάδα πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, αυτός ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος του ετήσιου αριθμού θανάτων που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού, τα τροχαία ατυχήματα και το AIDS!

Θρόμβωση σημαίνει δημιουργία θρόμβου στο εσωτερικό μιας φλέβας συνήθως στα κάτω άκρα. Μία φλεβική θρόμβωση εμφανίζεται συνήθως σαν ένα ξαφνικό πρήξιμο στη γάμπα ή και στο μηρό, που μπορεί να συνοδεύεται από πόνο και ερυθρότητα,  αν αφορά τις επιφανειακές φλέβες.

 

Φλεβική Θρόμβωση – Παράγοντες Κινδύνου

Παράγοντες που προδιαθέτουν την εμφάνιση φλεβικής θρόμβωσης είναι:

  • η παρατεταμένη ακινησία π.χ. ένα πολύωρο αεροπορικό ταξίδι ή παραμονή στο κρεββάτι για ανάρρωση από κάποια ασθένεια,
  • μία πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, ιδίως ορθοπαιδικής φύσης στα κάτω άκρα,
  • η λήψη αντισυλληπτικών,
  • η εγκυμοσύνη,
  • η παχυσαρκία,
  • καθώς και ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα φλεβικής ανεπάρκειας και κιρσών.

 

Φλεβική Θρόμβωση – Διάγνωση

Η διάγνωση της φλεβικής θρόμβωσης βασίζεται στην κλινική εξέταση και το ιστορικό του ασθενούς, αλλά τεκμηριώνεται με τη διενέργεια έγχρωμης υπερηχητικής φλεβογραφίας (triplex φλεβών).

 

Φλεβική Θρόμβωση –  Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση μίας φλεβικής θρόμβωσης είναι πολύπλευρη. Με το που θα τεθεί η διάγνωση, το πρώτιστο μέλημα είναι να αποφευχθεί η επέκταση της και κυρίως η πνευμονική εμβολή, να ξεκολλήσει δηλαδή ένα κομμάτι του θρόμβου και μέσω της κυκλοφορίας να “σφηνωθεί” στους πνεύμονες, κατάσταση η οποία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Επομένως η άμεση έναρξη αντιπηκτικής αγωγής αποτελεί το θεμέλιο λίθο της σωστής αντιμετώπισης. Σε σοβαρές περιπτώσεις όπου η θρόμβωση είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη και απειλείται άμεσα η ζωή του ασθενούς, μπορεί να απαιτηθεί η λήψη και επιπλέον μέτρων, όπως η τοποθέτηση φίλτρου που δεν επιτρέπει την μετατόπιση του θρόμβου ή ειδική θρομβολυτική αγωγή για τη διάλυση του θρόμβου.

Αφού λοιπόν περιοριστεί ο κίνδυνος των επιπλοκών, επόμενος θεραπευτικός στόχος είναι η επανασηραγγοποίηση, η διάνοιξη δηλαδή του θρομβωμένου τμήματος της φλέβας. Αυτό κατα κύριο λόγο επιτυγχάνεται από τον ίδιο τον οργανισμό, ο οποίος σαν το μετροπόντικα ανοίγει ένα τούνελ διαμέσω του θρόμβου ώστε να αποκατασταθεί η ροή του αίματος, η οποία εν τω μεταξύ γίνεται μέσω παράπλευρου δικτύου. Η διαδικασία αυτή υποβοηθείται από την αντιπηκτική αγωγή καθώς και από την έγκαιρη κινητοποίηση, το να σηκωθεί δηλαδή ο ασθενής και να περπατήσει το συντομότερο δυνατό σε αντίθεση με τις παλιότερες απόψεις που ήθελαν τον ασθενή με θρόμβωση σε πλήρη ακινησία στο κρεβάτι για σημαντικό διάστημα.

 

Φλεβική Θρόμβωση – Αίτια Εμφάνισης

Το επόμενο στάδιο είναι η διερεύνηση της αιτίας, γιατί δηλαδή συνέβη η θρόμβωση. Σε αρκετές περιπτώσεις η αιτία είναι προφανής: παρατεταμένη ακινησία, πρόσφατο χειρουργείο, ιδιαίτερα ορθοπαιδικής φύσης, λήψη φαρμάκων όπως γυναικείες ορμόνες, ή συνοδές παθήσεις όπως καρκίνος. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις όμως πρέπει να διερευνηθεί η πιθανή ύπαρξη θρομβοφιλίας, η γενετική προδιάθεση του οργανισμού δηλαδή να δημιουργεί θρομβώσεις καθώς επίσης και η πιθανότητα κακοήθειας, της οποίας μία θρόμβωση μπορεί να αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα.

 

Φλεβική Θρόμβωση – Πρόληψη

Η θρομβοεμβολική νόσος λοιπόν αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες όπως ακινησία, πρόσφατο χειρουργείο, λήψη οιστρογόνων ή σοβαρού βαθμού φλεβική ανεπάρκεια. Η πρόληψη επομένως έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδυνου και αφορά την ενημέρωση σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου, την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και τη λήψη των απαραίτητων προφυλακτικών και θεραπευτικών μέτρων υπό τη συμβουλευτική καθοδήγηση του ειδικού ιατρού.

 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον αγγειοχειρουργό – αγγειολόγο Δρ. Χρήστο Ρηγόπουλο προκειμένου να λύσετε τους προβληματισμούς σας πάνω στην πάθηση και να κλείσετε το ραντεβού σας με τον εξειδικευμένο γιατρό ο οποίος υπόσχεται να βρει λύση στο πρόβλημά σας.