Κιρσοί: θεραπεία σε μία ημέρα!

 

DR. ΧΡΗΣΤΟΣ I. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ,

ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ “ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ” & EUROMEDICA ΡΟΔΟΥ,

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ “COSMETIC DERMA MEDICINE”

Κιρσοί είναι οι παθολογικά διογκωμένες φλέβες στα πόδια. Αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς και ως “φλεβίτες” ή “φλεβίτιδα”. Για την εμφάνιση τους σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα, ενώ άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση και εξέλιξη της πάθησης, είναι η ορθοστασία, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και η εγκυμοσύνη.

Συνήθως συνοδευόνται από συμπτώματα με κυριότερα το οίδημα, το αίσθημα βάρους, το κάψιμο, τη φαγούρα και τις νυχτερινές κράμπες. Επίσης ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια του προβλήματος μπορούν να εμφανίσουν επιπλοκές όπως θρόμβωση, αιμορραγία και δερματικές βλάβες που μπορούν να εξελιχθούν σε έλκη.

Η θεραπεία τους σε αρχικό στάδιο μπορεί να είναι συντηρητική και βασίζεται κυρίως στη χρήση ελαστικής κάλτσας. Η οριστική και μόνιμη λύση όμως, είναι η χειρουργική. Η “κλασική” χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται στην αφαίρεση των “ελαττωματικών” φλεβών μέσω τομών στο δέρμα.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, αναπτύχθηκαν νέες τεχνικές με τις οποίες η αντιμετώπιση επιτυγχάνεται μέσω της εφαρμογής τοπικής θερμότητας με laser ή ραδιοσυχνότητες (RF) (ενδοφλεβική εξάλειψη – endovenous ablation). Η μέθοδος εφαρ- μόζεται με τοπική αναισθησία, δεν απαιτούνται χειρουργικές τομές, ο ασθενής φεύγει περπατώντας άμεσα μετά την έξοδο του από το χειρουργείο και μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του ήδη από την επόμενη μέρα!

Τα πλεονεκτήματα της άμεσης μετεγχειρητικής αποκατάστασης, το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και η δυνατότητα διενέργειας υπό τοπική αναισθησία, έχουν καθιερώσει την ενδοφλεβική εξάλειψη ως κύρια μέθοδο στην αντιμετώπιση των κιρσών, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί πανάκεια, αφού και η «κλασική» ανοικτή μέθοδος εξακολουθεί να είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις όπου ανατομικοί περιορισμοί (μέγεθος ή πορεία φλέβας), ή άλλοι παράγοντες (προηγηθείσα θρόμβωση ή σκληροθεραπεία της μείζονος σαφηνούς), δεν επιτρέπουν την εφαρμογή της ενδοφλεβικής μεθόδου.

Σε κάθε περίπτωση, ο προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός και η εξατομικευμένη για κάθε ασθενή επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θεραπείας αποτελεί τη σημαντικότερη προϋπόθεση για την επιτυχή χειρουργική αντιμετώπιση.

Άρθρο στο περιοδικό OnBlue2017 των Blue Star Ferries, Φθινόπωρο 2017